2011. február 5., szombat

Az öcsém vásárol, azaz az impulzus vásárlás iskola példája

Az elmúlt években szép csendben figyeltem, ahogy a nálam két évvel fiatalabb öcsém a felnőttek sorába lép. Befejezte a sulit, letett egy szakmát nagyon szép eredménnyel, dolgozott egy kicsit, majd egy jó darabig kényelmesen csücsült és a munkanélküliek táborát szaporította mígnem dolgozni nem kezdett. Míg nem dolgozott anyu igyekezett "ellátni", majd miután végre az öcsém megkapta első fizetését ez már az ő dolga lett volna...(igen csak lett volna).

Az öcsém az első fizetéséből felújította a ruhatárát, aminek elsőre nagyon is örültünk, hiszen nem nekünk kellett havonta pótolni a szétszakított felsőket és gatyákat, meg cipőket, aztán már a fejünket fogtuk. Vett magának egy telefont...80000Ft-ért (ennyit a havi fizetésről). Aztán a következő hónapban már rögtön fizetés után kölcsönkért tőlünk, hogy ez kell, az kell, fizetését már valamire elköltötte (?) már nem emlékszem mire...majd kb. két hónapig ez megismétlődött és el lett felejtve, egészen mostanáig.

Múlt héten az öcsém fogta magát és eladta a számítógépét, a belőle kapott pénzből még aznap vett egy tablettet.

Persze nem jött be neki a gép, illetve volt pár kifogása, így másnap nekünk kellett visszavinni.

Ma délelőtt egy telefonjához való füldugóval gazdagította magát. Estére meg következett a legújabb találmánya: új telefon kell. Ki is nézett magának egy Sony Ericson-t. Kirohant a szobájából, elkérte a laptopom, megnézte a szolgáltatók honlapját, majd felajánlotta, hogy kísérjem el, aztán meggondolta magát és elrohant. Vagyis, kevesebb mint fél óra alatt eldöntötte, hogy megvásárol egy mobiltelefont mely több, mint 50000Ft-ba kerül.......

A legnagyobb poén az egészben, hogy alattunk egy mobiltelefonos üzlet található, ahol van kedvezményünk is, de neki ma, most rögtön, de azonnal kell megvásárolnia azt a telefont. Mikor hazaért közölte nem sikerült a vásárlás, mert nem volt az üzletben az a típus (Hála a jó Istennek) de azért vett magának egy felsőt (olcsóbb, mint a telefon). Viszont az pozitívumként róható fel, hogy az elhamarkodott döntés ellenére is márkahű maradt volna, hiszen az előző telefonja is (vagyis még a jelenlegi telefonja, mert lehet használni, csak a töltő csatlakozójával vannak problémák) Sony.

Most szerencsénk volt, de ez nem mindig van így. Egyszer a boltban is ad-hoc módon fogta belevágta a kosárba a zacskós levest, majd mellé tett még pár dolgot, pedig csak azért mentünk, hogy lisztet és cukrot vegyünk, illetve tejet és valami zöldséget (oké, ritka ha ketten megyünk boltba napi fogyasztási cikkeket és hasonló alapszükségletű dolgokat vásárolni - kb. 100-ból 1 - így sejthettem volna, más is lesz a dologból, de mikor elindultunk itthonról, akkor a zacskós levesről nem volt szó).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése